Promocja zdrowia

W ramach działalności Szkoły Promującej Zdrowie uczniowie uczyli się, jak przygotowywać smaczne, niskokaloryczne kanapki. Najważniejszym elementem takiej przekąski jest pieczywo, najlepiej ciemny chleb z pełnego przemiału (sojowy lub słonecznikowy) – dzięki nim przez dłuższy czas nie poczujemy głodu. Masło czy margarynę można z powodzeniem zastąpić chudym twarogiem lub niskotłuszczowym serkiem do smarowania. Warzywa  można dodawać  do kanapek wedle fantazji i bez ograniczeń, ponieważ są zdrowe i niskokaloryczne. Najlepsze są warzywa surowe, ale do kanapek doskonale sprawdzają się też kiszone czy małosolne ogórki. Całość można doprawić dowolną kompozycją ziół i przypraw, żeby ograniczyć ilość soli. Dodane zioła mają również korzystny wpływ na procesy trawienne.  Uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki, mając na uwadze zasady, którymi powinniśmy się kierować, chcąc zachować zdrowie i ładną sylwetkę.

W promocji zdrowia uczestniczyli też rodzice, którzy mieli okazje, zapozać się z materiałami dotyczącymi wad postawy, profilaktyki raka oraz tabeli indeksów glikemicznych. Materiały wraz z ulotkami zostały przygotowane przez uczennice klasy 2d.

Mirosława Przeworowska-Kawala
Agnieszka Makuch